side

10/28/2014

du arbeider på en sykehusavdeling, der en muslimsk mann nylig er innlagt som pasient.


* På grunn av de muslimske restriksjonene mot samvær og berøring mellom menn og kvinner som ikke er i slekt eller familie, bør det ideelt sett være mannlige helsefagarbeidere som tar seg av mannlige pasienter I tillegg kan enkelte menn ha liten respekt for kvinners kunnskap og autoritet.Vi må være åpen overfor andre behandlingsmetoder. De tror på religiøs helbredelse i form av lesing av Koran vers og at sykdom og helbredelse ligger i Guds vilje. Når det gjelder gjelder spørmålet om behandling, vil det være av betydning hvilke autoriteter som er viktige for pasienten. Det finnes tre hoved autoriteter i livet til en muslim med tradisjonell bakgrunn:           1 Allah, slik som det framgår av Koranen      2 Mullahen, imamen eller andre hellige menn som tolker Allahs vilje gjennom Koranen      3 Familien, representert ved familiens mannlige overhode.

Ifølge Koranen viser Gud barmhjertighet overfor den som lever etter hans forskrifter. Det er derfor viktig for en troende muslim å overholde sine religiøse plikter. I en sykdomsituasjon vil han ha ekstra ønske å overholde disse.

rituell renhet ( muslimske pasienten må rense seg for bønn og Koran lesing. Venstre hånd er uren, etterhvert toalett besøk bør muslimer skylle seg nedetil, en ortodoks muslim kan nekte å spise med venstre hånd dersom han må gjøre dette selv )

bønn ( det er forpliktelse å utføre den 5 ganger daglig, for en muslim en åndelig behov er like viktig som å sove og spise. Bønnen kan fortsettes hvor som helst bare om troende vender ansiktet mot Mekka: pasienten og familie avgjør dette selv, en muslimsk ansatt ved sykehuset eller kart og kompas. Han trenger bønne teppe. Mange muslimske pasienter vil sette stor pris på at avdelingen har en Koran og bønne teppe til utlån. Koranen må være på arabisk. )

diet ( for muslim er det forbudt å spise svinekjøtt og svinefett, dette er forbundet som uren kjøtt. Muslimer kan vare engstelige at maten kan inneholde svinekjøtt eller de kan være usikre på om kjøttet er slaktet på riktig måte. Det beste løsning er å tilby halal mat som er laget av muslimske koker til alle måltider. Vi må huske på at i Ramadanen på leges muslimen spesielle regler når det gjelder inntak av mat. Pasient kan insistere på å faste og vare motvillig til å la seg behandle. Han kan også reservere seg mot å ta medisiner og måle temperaturen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar