side

9/29/2014

Homofili - adferd som aksepteres i dag.

Homofili ble først fjernet fra ICD ( Den internasjonale statistiske klassifikasjon av sykdommer og beslektede helseproblemer) i 1992. For mange liberale i verdenssamfunnet begynner det å bli helt vanlig og akseptabelt legning.

Homofili betegnes som seksuelle og erotiske forhold mellom like mennesker. Begrepet  mest brukt for å beskrive menn som tiltrekkes av, blir forelsket i , og/ eller har sex med andre menn, om kvinner sier mann lesbiske. I Norge homoseksuelle handlinger mellom menn tidligere rammet av straffelovens bestemmelser om ''utuktig omgang'' 213(§ 213) Denne paragrafen ble opphevet i 1972.
kilde: om HOMOFILI https://sml.snl.no/homofili lest 19.09.2014

Tidligere det var ikke snakk om to menn kunne bo sammen, eller vise kjærtegn i offentligheten. De heller  kunne kle seg annerledes heller utføre kjønnsroller. Det var mange steder her i landet med folk som knapt viste at det var noen som var homofil eller hva homofili begrepet betydde. Mann snakket ikke om det i det hele tatt. Vi kunne godt kalle det ikke- eksistens tilstand som medførte for at enkelte homofile opplevde psykiske plager og \ eller  noen forsøkte selvmord.
I nåtiden kan vi vitne til stor forandring på hvordan samfunnet aksepterer  homofile og betrakter de som helt vanlige. De likestilles med heterofile mennesker i vårt samfunnet.
Den endring har ført med seg det at ungdommer som føler seg annerledes og føler at de er tiltrukket av samme kjønn tør å komme ut med sin legning blant venner og familien. De føler seg mer  akseptert. Men ikke alle av de som identifiserer slike følelser er like modige til å være så åpen. Vi må huske om at dette er et avvik fra kjønnsrollene som har tidligere blitt sett som sykt og kan være i enkelte miljøet fortsatt sosialt straffet. Det er mange unge som er preget av usikkerheten og tenker på fordommer. Derfor dette er en viktig oppgave for helsestasjoner og ungdoms-kontakten. De må gjøre seg mer synlig at de også er for ungdom som har spørsmål om seksuell orientering. Helsearbeidere må tørre å gå inn og ta en åpen dialog. De må tenke ekstra på hva som signaliseres når man snakker om seksualitet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar