side

9/29/2014

Stemmehøring - adferd som aksepteres i dag.

Noen mennesker påstår at de hører stemmer. Noen hevder at de kan snakke med engler ( prinsesse Marte Loise) eller være synsk og både se og kommunisere med avdøde. Det å høre stemmer blir betegnet med psykose og har blitt sett som alvorlig psykisk tilstand tidligere. (2) Nyere undersøkelser viser imidlertid at så mange som mellom 3 og 5 prosent av befolkningen har opplevd å høre stemmer og at bare tredjedel av disse har psykiske problemer.

Tidligere snakket man ikke om det for dette opplevdes som sosialt skamfull.
Det finnes noen som hører stemmer. En del av dem klarer å forholde seg til sine stemmer uten å søke hjelp fra psykiatrien.
 Internasjonale studier viser at opptil 15 prosent av befolkningen har hatt erfaringer med å se og høre ting andre ikke erfarer, men at bare en fjerdedel av denne gruppen har hatt behov for hjelp fra psykiatrien.

Kilde: stemmehøring ,lest 19.09.2014

Det å dele kjennskap om stemmehøring med familie og nære venner kan være stor hjelp. Vi må huske på det at det bringer ulikt budskap kan kan bli sett som et nyttig evne.

 I dag forskning på folk som hører stemmer, men som ikke har psykisk sykdom, skal hjelpe de som lider under å høre stemmer. De schizofrene.
Dette er målet til en forskergruppe på Universitetet i Bergen.

Om forskergruppen "hearing voices"

  • Forskergruppen består av rundt 15 personer.
  • Gruppen ledes av professor og hjerneforsker Kenneth Hugdahl ved Det psykologiske fakultet.
  • "Hearing voices" har fått tildelt 20 millioner kroner fra Det europeiske forskningsrådets (ERC) Advanced Grant.

Stemmer er et psykosefenomen som kan opptre ved:
Psykose
Stemningslidelser
Posttraumatisk stresslidelse
Ustabil 
personlighetlidelse

Vi kan oppleve stemmer på forskjellige måter:
• De kan snakke til oss
• De kan snakke om oss
• De kan gjenta det vi sier
• De kan være en usammenhengende tale





Det mulig å kvitte seg med stemmene eller lære seg mestre dem. Dette kan vi gjøre ved å finne en behandler vi kan stole på Vi kan og så gjøre dette i en gruppe med andre stemmehøere.Ca. 70 prosent av de som hører stemmer kan ha nytte av antipsykotisk medisin. Flere steder i Norge, har det i de seine år, blitt opprettet selvhjelpsgrupper for stemmehørere. Dette har vært til stor hjelp for mange. I norske helseforetak bør hjelp til stemmehørere være et naturlig tilbud, både individuelt og i grupper.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar