side

10/08/2014

Akutte og forbigående psykoser.

Akutte og forbigående psykoser ble tidligere kalt reaktive psykoser. De kjennetegnes av at de psykotiske symptomene oppstår akutt. 

Akutte og forbigående psykoser oppstår oftest  etter et psykisk traume.
Mennesker kan få psykose etter dødsfall, miljøforandring, tap eller endring av egne funksjoner eller roller.
Akutte psykoser har en god prognose. Personen kan bli frisk igjen i løpet av noen få måneder, uker eller dager. Jo mer akutt symptomene opptrer, desto kortere er vanligvis varigheten.

[Den følgende teksten er et eksempel eller "case", som kan tjene som utgangspunkt for refleksjon og diskusjon. Noen eksempler kan være basert på reelle hendelser, mens andre er fiksjonelle fremstillinger.]

Casen om Klara:
Klara fødte sitt første barn for noen dager siden, etter en langvarig fødsel. Hun fikk en liten gutt. På sykehuset virker hun glad og stolt over baby. Klara steller sønnen og viser ham fram til besøkende, slik en nybakt mor gjør. Hun strever litt med å få i gang ammingen, men jordmor trøster henne med at det sikkert kommer til å ordne seg når de kommer hjem i vante omgivelser. Etter hjemkomsten har imidlertid Klara endret seg. Når hun løfter opp barnet sitt, kan hun plutselig bli helt hvit i ansiktet og slippe barnet ned i sengen igjen, samtidig som det kommer halvkvalte skrik fra henne. Hun nekter etter hvert å forholde seg til barnet i det hele tatt. Om natten kan ektemannen våkne av at hun går rundt på gulvet og synger de samme barnesangene om og om igjen, samtidig som hun knytter hendene krampaktig mot brystet. Når han forsøker å prate til henne, blir hun sint og begynner å rope høyt mot ham eller hun legger seg på gulvet i fosterstilling og nynner videre på sangene.
Ektemannen legger merke til at hun slutter å stelle seg selv. Ektemannen forsøker å få henne til å dusje, men da ser hun rett på ham og forklarer at det kan hun ikke, for da kan hun renne ut gjennom sluket. Han forstår at det er noe alvorlig galt. Han ringer fastlegen til Klara, som konstaterer at hun har fått en akutt reaktiv psykose.
kilde: NKI learing server

Varseltegn ved psykose:

Tidlige tegn på psykose kan være endringer i følelser, tanker, sanseopplevelser eller atferd. Dette er ofte vanskelig å oppdage både for den det gjelder og andre. Tegnene kan oppfattes som normale reaksjoner hos ungdom, eller som reaksjoner på vanskelige opplevelser. Dersom dette vedvarer eller blir verre, kan det være tidlige tegn på en psykose.
Vanlige varseltegn er:
  • Angst og uro, klarer ikke slappe av, rastløs
  • Sosial tilbaketrekning
  • Raske humørsvingninger
  • Sanseforstyrrelser
  • Konsentrasjonsvansker
  • Ekstremt opptatt av bestemte tema, for eksempel overnaturlige tema, magisk tenkning
  • Dårligere funksjon, vansker med å følge opp rutiner
  • Søvnvansker
  • Nedstemthet, selvmordstanker
  • Endringer i selvopplevelsen, opplevelsen av å miste seg selv


Diagnostikk

Diagnosen stilles på bakgrunn av samtale mellom helsepersonell og pasient, og observasjoner av pasienten. For å utelukke organiske årsaker utføres i tillegg en grundig kroppsundersøkelse. Ved akutt psykose vil det nesten alltid være behov for innleggelse i sykehus. Under sykehusoppholdet blir det ved den første psykosen i de fleste tilfeller også tatt MR-undersøkelse av hjernen for å utelukke andre diagnoser

Behandling
Behandlingen av en akutt og forbigående psykose foregår til å begynne med i sykehus. Det anbefales at alle gis tilbud om psykosedempende medisiner, fordi det foreligger omfattende vitenskapelig dokumentasjon for at slike antipsykotiske medisiner
Videre kan det være gunstig å få rede på eventuelle utløsende faktorer, slik at disse i størst mulig grad kan unngås i ettertid, eller at problemer eventuelt kan løses. Noen pasienter har også nytte av støttesamtaler med psykiater. Informasjon til omgivelsene og nærmiljøet er ofte viktig

Videre forløp


  En akutt og forbigående psykose skal gå over i løpet av tre måneder (ellers endres diagnosen). Noen pasienter får flere episoder med psykose, mens andre kun har en slik episode. I enkelte tilfeller utgjør en akutt psykose starten på en annen psykiatrisk lidelse, og pasienten får da en annen diagnose så snart sykdomsbildet er tilstrekkelig kartlagt.
kilde: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar