side

9/15/2014

Situasjon på sykehjem - drøfting i forhold til Orems sykepleieteori

En mann er beboer på sykehjem. Han har tidligere hatt hjerneslag og har reduserte krefter i venstre kroppshalvdel. Han ønsker å være mest mulig selvhjulpen, og mestrer å vaske seg og kle på seg selv dersom han får bruke god tid og får litt hjelp og tilrettelegging. Mangel på ressurser og tidsklemme gir lite tid som pleierne kan bruke hos hver beboer på morgenen. Dette medfører at pleiere tar over og hjelper han med å vaske seg og kle på seg, slik at det går raskere.


Drøft denne situasjonen i forhold til verdier og Orems sykepleieteori.

Besvarelse: 

Dorota Orem publiserte sine første teorier på slutten av 1950 – tallet, som retningslinjer for programutvikling av sykepleie utdanninger (1959) disse teoriene tar utgangspunkt i hva sykepleien gjør. Først og fremst beskriver de hvordan sykepleier møter pasients ulike behov, derfor er de kalt behovstoreier. 
De overordnende målet for Orem er at sykepleiere skal erstatte de helserelaterte de helserelaterte aktiviteter personer ville ha gjort om de hadde selv kunne utføre dem. Dette kalle teorien om egen omsorg. En viktig mål i sykepleieaktiviteter er til den grad er det mulig å hjelpe pasienten til uavhengighet med denne tanken som utgangspunkt inneholder Orems teori om sykepleie helsefremmede aktiviteter, problemer i utførelsen av disse aktivitetene og om sykepleietiltak for å ivareta de behovene pasienten selv ikke klarer å dekke med egne ressurser. 

kilde : Kirkevold Marit 1998, Sykepleieteorier. Analyse og evaluering. Oslo. Gyldendal

Det er altså tre spesielle begreper som særmerker Orem som sykepleieteoretiker, nemlig:
  1. Egenomsorg
  2. Egenomsorgssvikt
  3. Sykepleiesystemet

    • Egenomsorg: De aktiviteter menneske iverksetter for å opprettholde liv og normal utvikling. Orem legger en forståelse i dette begrepet som gjør at menneskets egenomsorg også innebefatter omsorg for å dekke egne åndelige, kulturelle og psykiske behov. Alder, modning, kultur og fornuft er komponenter som har stor innvirkning på egne valg (Cavanagh 2001).

    • Egenomsorgssvikt: En svikt i egenomsorgen kan arte seg på mange vis, men ofte får dette konsekvenser for liv og helse over tid. Innlærte kunnskaper og ferdigheter er utslagsgivende for hvordan en takler nye livssituasjoner. En svikt oppstår ofte der egne erfaringer eller kunnskaper ikke strekker til ved krise i form av at sykdom eller ulykke finner sted. Emosjonelle kriser kan også på samme måte føre til svikt i egen omsorg. Mennesket kan ha vilje men ikke evne eller krefter til egenomsorg, og dermed blir svikt uunngåelig (Cavanagh 2001).

    • Sykepleiesystemer: Her mener Orem de innlærte systemer, enten skriftlig, erfaringsmessig og rutinemessig, som sykepleier planlegger og utøver sitt yrke utifra. Systemene innebefatter også de relasjoner mellom sykepleier og pasient som kan bidra til å dekke nåværende og fremtidige egenomsorgsbehov.(Cavanagh 2001).




Pasienter med hjerneslag krever tidlig mobilisering og planmessig rehabilitering og dette er veldig viktig fra første stund. For at rehabiliteringsprosess skal lykkes det ble sikkert opprettet ADL trening trening i dagliglivet til pasienten.
Pleiere tar det valget for å dekke pasientens behov for hygiene og velvære når de griper inn og overtar vask. I følge Orem det  har veldig stor betydning for mennesker å være selvhjulpne. Så lenge de klarer de skal ivareta egne behov. Mer sykepleiere skal bare gjøre noe for pasient hvor vedkommende selv har ikke evner til å utføre dette selv eller har manglende evne. Over nevnt situasjon beskriver ikke sykepleie mål. 


Hvis du er intereesert å lese mer om '' Sykehjembeboeres behov sett i lys av Dorothea Orems teori om sykepleie.'' følg link Det gode liv. På sykehjem. Bacheloroppgave



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar